I sin bog ”Hvad mener vi med at Bibelen er Guds ord” henviser forfatteren Mikael Telbe til en anden forfatter, Richard Foster, der i bogen ”Life with god” kalder Guds nærvær for Immanuelsprincippet. Vi møder det i Esajas Bog, hvor der profetisk tales om den unge kvinde, der skal føde en søn og give ham navnet Immanuel. Vi møder det igen i Matthæusevangeliets første kapitel, hvor Josef får en guddommelig hilsen med besked om at kalde Marias barn Immanuel.
Matthæus forklarer sine læsere, at navnet Immanuel betyder ”Gud med os”.
Vi har en tendens til at forbinde denne profeti med julebegivenheden. Men Guds nærvær lader sig ikke begrænse til en enkelt højtid. Reelt set kom det nyfødte barn ikke til at bære navnet Immanuel. I stedet blev han kaldt Jesus. Men han opfyldte løftet om Immanuel ved at gøre Gud nærværende, ikke bare ved en enkelt højtid, men gennem hverdage såvel som festdage.
Alle situationers Gud!
2020 er nu gået over i historien. Det blev et kriseår for os alle, og for nogle blev det et særdeles vanskeligt år. Krisen er desværre langt fra overstået. Pandemien forsvinder ikke, ved at vi vender et kalenderblad og skriver 2021 i stedet for 2020. Derfor er det godt at blive mindet om, at Immanuelsprincippet også gælder i det nye år.
Gud vil være nær!
Han er ikke blot Gud på bjerget i livets lyse stunder. Han er også vores Gud, når livets vandring går gennem mørkets og krisernes dal. Han vil være nær i alle livets situationer.
Alle tiders Gud!
Ser vi et år tilbage og grunder over, hvad vi måtte have lært siden sidste nytårsskifte, må det være, at ingen kan forudsige, hvad et nyt år bringer. 2020 var fyldt af overraskelser, vi ikke havde ventet, og som vi helst ville have været foruden. Men én ting kan vi på troens grundlag forudsige for 2021: Gud vil være med os! Også i det nye år gælder Immanuels-princippet. Han vil ikke svigte os og ikke forlade os.
Ham kan vi regne med på gode såvel som mindre gode dage. Han er nemlig i dobbelt betydning alle tiders gud! Han er Immanuel, gud med os – også i 2021.
Comments