top of page

Jubilæumsfest i Slagelse

Opdateret: 27. jan. 2023Vores søstermenighed i Slagelse fejrede dobbelt jubilæum i begyndelsen af november


Det var overvældende at være med til en jubilæumsdag i Den Vietnamesiske Evangeliske Menighed i Slagelse.

Menigheden holdt deres 15-års fødselsdag – og samtidig kunne Huynh Dieu, markere sit 30-årige virke i Slagelse som præst og leder. Ved siden af sig har han sin kone Pam, der også er uddannet præst og An Deiu, en yngre mand, der blev indsat som præst i menigheden for nylig.


Den dramatiske baggrund

Adskillige af menighedens medlemmer var blandt de godt 200 børn, der i Vietnam-krigens sidste dage blevet hjulpet ud af Saigon af journalist Henning Becker. Børnene blev indkvarteret på den nordjyske ø Livø midt ude i Limfjorden. Herfra begyndte en af danmarkshistoriens første store udlændingesager, der strakte sig over flere år. Det var i 1975, hvor Huynh Dieu blot var 16 år. Se linket her, der omtaler en anden fra menigheden i Slagelse, Chuck Lam. Se Chuck Lams gensyn med Livø


Slagelse

Efter de første måneders indkvartering på Livø blev de mange vietnamesiske børn og unge delt ud til forskellige destinationer i landet. I første omgang kom 150 af dem til Roskilde. Det var mens Anna og Leif Lundtoft var præstepar i Osted. Og det var på dette tidspunkt, at Leif af Dansk Flygtningehjælp blev involveret i opgaven – og ansat til at tage vare på nogle af de unge.

Senere blev Slagelse, Skælskør og Nykøbing Falster hjemsteder for mange af de unge – og her begynder eventyret i Slagelse med det, der i dag er en levende og aktiv menighed.


En festdag

Et helt centralt par i menigheden har i alle år været Pam og Huynh Dieu – og det var tydeligt på jubilæumsdagen, at de nyder stor respekt fra alle.

I anledning af jubilæet var lederen for de vietnamesiske menigheder i Europa, Pham Soan B.Trung også inviteret. Menigheden i Slagelse er tæt knyttet til netværket af vietnamesiske menigheder rundt om i Europa og ikke mindst i Tyskland, hvor der også er et teologisk seminar.


Velintegrerede

Lektor ved religionsvidenskab på Aarhus Universitet, Jørn Borup, siger: Selv om det danske sprog naturligvis i begyndelsen voldte problemer for de unge vietnamesere i skolen, har de integreret sig på arbejdsmarkedet som restauratører, socialpædagoger, grafiske designere, frisører og IT-programmører. I dag skønnes der at bo cirka 14.000 vietnamesere i Danmark, og ikke kun her men over hele verden bliver de fremhævet som modelimmigranter, siger Borup.


Menigheden

Det er Indre Mission i Slagelse, der nu i en årrække har lagt lokaler til den vietnamesiske menigheds gudstjenester og arrangementer og det var tydeligt, at glæden over at have så gode og ordentlige lejere er stor.

Om søndagen samles der 50-60 mennesker til gudstjeneste, som stadig i nogen grad er på vietnamesisk, men som bliver mere og mere dansk, siger Huynh Dieu. Ofte synges lovsangene fx på begge sprog efter hinanden. Gudstjenesterne er levende og varme samtidig med at der stadig bliver holdt på nogle former.


Peter Götz siger tillykke på vegne af Evangelisk Frikirke Danmark


44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page