| Interview med Charlotte Baldur og Gitte Thomsen. Af Peter Götz.
Vadum Frikirke har sendt redaktionen et stillingsopslag, der rummer en lang række gode overvejelser.
Hvem er vi kirke for? Hvordan møder vi mennesker? Hvordan ser drømmen for vores by ud? Hvad skal man kunne og være – og ikke nødvendigvis være – for at blive præst?
Kirke for hvem?
Opslaget indledes med en aldeles markant sætning, der i den grad er en udfordring for en menighed, så snart den har eksisteret i mere end tyve år:
Der er håb for den kirke, der vover at være kirke på måder, der først og fremmest giver mening for dem, der endnu ikke er en del af den.
Når en kirke sætter sig som mål at være til for dem, der endnu ikke kommer i kirken, udskiller den sig stort set fra alle andre organisationer - de er nemlig per definition normalt til for sine medlemmer. Men mere end det. En kirke med det mål gør tydeligt mesteren fra Nazareth til sit forbillede. Han rakte med sit liv og sin undervisning konstant ud til de ikke-religiøse – og i det store perspektiv med sin død og opstandelse – til hedninger som os.
Interview
De mange gode overvejelser, som kommer frem i stillingsopslaget, giver stof til eftertanke og er noget, vi alle kan lære noget af. Derfor førte det til et lille interview med kirkens formand, Gitte Thomsen, og kirkens kasserer, Charlotte Baldur.
Alternative gudstjenester
Det var forfriskende at høre Gitte og Charlotte fortælle om, hvordan det seneste år uden en ansat præst har fremmet alternative gudstjenesteformer.
Lige nu er modellen den i Vadum Frikirke, at der én søndag om måneden er en samtalegudstjeneste, der begynder med morgenmad og fortsætter ned en samtale om et emne eller en vist video (fx fra serien, Lad os tale om tro.)
Desuden er der to mere traditionelle gudstjenester og den sidste søndag i måneden byder på en gudstjeneste, der begynder med aftensmad og slutter i kirkesalen med andagt, sang og bøn og som ofte er besøgt af gæster fra byen.
Samtalegudstjenesten har bl.a. til formål at hjælpe den enkelte – også ’gamle kristne’ til at sætte ord på sin tro, og gøre det naturligt at tale om sit gudsforhold og sin tro.
Stor berøringsflade
Vadum Frikirke har en stor berøringsflade i sit nærmiljø, bl.a. fordi kirken står bag en stor genbrugsforretning, Vadum Genbrug. En anden platform er det ca. 50 personers store gospelkor, hvor kun 8-10 personer har deres faste gang i kirken. Det giver mange muligheder for den umiddelbare dialog om stort og småt, liv og tro.
Samtalen kan noget
Det er tydeligt, at der i stillingsopslaget lægges vægt på samtalen, den umiddelbare og den enkle, den svære, den dybe og den hyggelige. Det spejler et menighedsfællesskab, der gerne vil være i dialog med sine omgivelser, og naturligvis må den egenskab gerne være tydelig hos den person, der skal præsentere menigheden i forskellige anledninger.
Det handler imidlertid også om, at den åbne og ærlige samtale skal have gode kår i kirken, også når livet bliver svært eller går i stykker.
Med træsko på
Situationsfornemmelse er vigtig, så man både ved, hvornår man kan være ligefrem og hvornår man skal træde varsomt. Vigtigt, står der i opslaget, er det også at anerkende, at vi ikke alle tænker ens og har de samme briller på når vi iagttager verden og når vi læser i Bibelen. Og den rummelighed er tydeligvis et varemærke for Vadum Frikirke.

STILLINGSOPSLAG
Er du vores nye præst?
”Der er håb for den kirke, der vover at være kirke på måder, der først og fremmest giver mening for dem, der endnu ikke er en del af den”.
Har du lyst til at være præst i en kirke, der bærer det håb, så er der netop nu en ledig stilling som præst i Vadum Frikirke.
Om os
Vadum Frikirke er en menighed med godt 100 medlemmer i en af Aalborgs oplandsbyer. Vi er engageret i lokalsamfundet, bl.a. via en velfungerende genbrugsbutik, et gospelkor og et godt samarbejde med den lokale folkekirke.
Vi drømmer om en by, hvor det er naturligt for mennesker at engagere sig i kirken, fordi de føler sig mødt og accepteret, som de er.
Vi drømmer om en kirke, hvor mennesker kan finde fred med Gud, og hvor vi tør tale om Jesus som vores tilværelses anker, og hvor Helligånden siger os alt det, vi ikke kan sige os selv.
Kirken indgår i et nationalt fællesskab, der hedder Evangelisk Frikirke Danmark (EFD). EFD hed tidligere Missionsforbundet og har eksisteret siden 1888.
Om Stillingen
Vi tilbyder en stilling som præst til ca. 30 timer om ugen. Dine primære opgaver vil være at prædike, danne følgeskab, turde skubbe til folks opfattelser, kunne gå ind i folk med træsko på, samtidig med at vandre varsomt og omsorgsfuldt med mennesker, når der er behov for det – med andre ord: kunne skabe meningsfyldte relationer.
Du understøtter det arbejde, der allerede er i kirken, såvel som inspirerer og bidrager til nye initiativer. Vi håber, du er en idégenerator, der sammen med os kan udvikle ideer til, hvordan vi kan række ud til byen.
Vi håber, du har energien til at organisere og evnen til at motivere og skabe følgeskab. Vi tilbyder dig også muligheden for at være en del af nogle af de aktiviteter, vi har i øjeblikket, fx gospelkor, mandskor, seniorcafé og genbrugsbutik, og selv om kirken ikke bugner af børn lige nu, vil konfirmandundervisning også kunne komme på tale.
Et andet vigtigt aspekt i stillingen er nærvær – at være til stede, når livet gør ondt, yde sjælesorg og være en medvandrer.
Om dig
Du er teologisk uddannet og arbejder løbende med, hvad det vil sige at være tro mod Jesus – og tro mod Bibelen.
Det er vigtigt, at du er god til mennesker, og at du har lyst til at involvere dig i andre mennesker. Relationsdannelse er et af dine mest markante personlighedstræk. Du kan helt naturligt snakke om Gud og tro med os, der har mange års kirkejubilæum, og med dem som træder ind i kirken for første gang. Og du ønsker at hjælpe menigheden til også at tale med andre om Gud.
Du anerkender og er i stand til at favne en menighed, der rummer teologiske forskelligheder og ikke altid læser Bibelen med de samme ”briller”.
Om du er ung eller gammel, gift eller single, mand eller kvinde er ikke væsentligt. Det vigtige er, om vi i gensidighed oplever, at Gud leder os til at vandre sammen for en kortere eller længere periode!
Hvis ovenstående lyder som det rette match for dig, så send din ansøgning og CV til
menighedsraad@vadumfrikirke.dk snarest. Du er også velkommen til at kontakte menighedsrådsformanden, Gitte Thomsen, på tlf. 2782 1436, hvis du har spørgsmål.
Dine oplysninger vil blive behandlet fortroligt.

Comments