Solveig og Simon Hoel Mortensen, Julia og Lea.
For Simon Hoel Mortensen er det vigtigt at lytte sig ind til og få øje på det som Gud gør
| Interview med Simon Hoel Mortensen
Simon, 42, er gift med Solveig og sammen har de to børn. De er begge ansat på Efterskolen Lindenborg og bor i en af lærerboligerne med den skønneste udsigt.
Simons rødder stikker dybt ned i en nordjysk frikirketradition, med Maren og Niels Mortensen som bedsteforældre og Liv og Søren som forældre. Alle har været og er centrale figurer i den lokale menighed i Tylstrup, tilsluttet Evangelisk Frikirke Danmark.
Solveig er vokset op i Skovlunde på Sjælland, med rødder i Folkekirken.
Mange opgaver, ét kald
Simon var kun teenager, da han vidste, at hans opgave på en eller anden måde var at give troen på Gud videre til andre. I hvilken form var ikke så vigtigt.
I årene efter endt studentereksamen på Nr. Sundby Gymnasium blev det både til funktioner som volontør og ungdomspræst i forskellige lokale kirker inden han gik i gang med sin læreruddannelse i 2006.
Efterskolen Øresund
2010 blev et skelsættende år for Simon, for her mødte han den, der skulle blive hans livs udkårne, Solveig. Og her flyttede han til Sjælland for at blive lærer på Efterskolen Øresund. Det var et telefonopkald fra daværende forstander Kim Nissen, der var med til at trække Simon til Sjælland - og så var der jo også lige det med pigen, han havde mødt.
Solveig, der tidligere kom i Lindehøj Kirke i Herlev, var på dette tidspunkt knyttet til Vineyard i København og det blev derfor det naturlige kirkefællesskab for dem.
Ny udfordring
Simon var efterskolelærer på Efterskolen Øresund i fire år, 2010-2014 og han var således med i hele den omfattende flytning af skolen fra Espergærde til Lindenborg.
I 2014 fik han udfordringen at blive leder og præst for Vineyard Menigheden i Roskilde.
Være, vokse og virke blev det korte udtryk for den bærende vision bag Roskilde Vineyard i disse år. Visionen gav sig udtryk i alt fra legestue og genbrugsbutik til klassiske menighedstiltag. At være i øjenhøjde med mennesker var vigtigt. Og at forstå, at Gud allerede er til stede i menneskers liv, siger Simon.
Lindenborg
I denne periode blev Solveig ansat på Efterskolen Lindenborg. Solveig er uddannet lærer med bl.a. dansk som linjefag og fokus på ordblindhed. Derudover har hun også krea, og er medansvarlig for det årlige julemarked til fordel for Rumænien.
I 2019 blev der en lærerbolig ledig på Lindenborg, som Solveig og Simon flyttede ind i sammen med deres to børn, Lea og Julia.
For Simon begyndte et nyt kapitel i 2020, hvor han tog fat på at studere teologi på Københavns Universitet. Ikke i den hurtige udgave, men sammen med sideløbende opgaver.
Skolepræst
I 2024 blev Simon ansat som skolepræst på Efterskolen Lindenborg og fik dermed den stilling som tidligere var udfyldt af Tomas Lindholm, nu præst i Strandvejskirken i Humlebæk.
Opgaverne er mange og mulighederne store. På seneste bestyrelsesmøde fortalte Simon om sin ansættelse og hvordan han med nogle timers ansættelse om ugen udfylder den:
Der er mange åbne døre, forklarer Simon og lister nogle af hans funktioner op:
Faste aftenvagter, hvor der etableres ’aftensang’ med lovsang, ord fra Bibelen og bøn.
Samtaler med eleverne enkeltvis, altid påelevernes opfordring.
Alpha-kurser, sammen med Kurt Sonne, en af skolens pedeller, et om efteråret og et om foråret.
Udvikling af et andagtshæfte med bønner for unge, inkl. lovsange og salmer, som eleverne er blevet kendte med. Dertil forslag til at organisere ’en stille stund’.
Tilrettelægning af særlige gudstjenester ved højtiderne sammen med eleverne.
Etablering af en ’ungdomsklub’, der især giver mening de sidste måneder af skoleåret efter Alphakursus II.
Inspiration for de andre lærere til morgensang.
Præsten kan noget andet end lærerne, siger Simon. Han kan skabe et rum for samtalen som er uden for alt andet på skolen. Det åbner muligheden for at snakke i dybden om følelser, tvivl, tro og udfordringer, der har med det helt personlige at gøre, men også hverdagen på skolen og måske endda problemer derhjemme.
Livsskole
Et efterskoleophold på Lindenborg er ikke at være på bibelskole, men at være på en livsskole, siger Simon, der er glad for at være præst for dem, der ikke har nogen anden præst. Det gælder også rollen for de elever, der er her med en tydelig kristen baggrund. Og så hygger han sig med, at han på en rundtur som aftenvagt til tider bliver spurgt om at bede aftenbøn med eleverne på deres værelser. Måske er jeg mindst lige så meget præst, som jeg nogensinde har været, slutter Simon.
Comments