top of page

Grib Fremtiden


Coronakrise, klimakrise, krig i Ukraine, der berører os alle, og en flygtningestrøm, der ikke har været så stor siden anden verdenskrig. Det er virkeligheden.

Der er nok at være bekymret for. Med nutidens barske virkelighed for øjnene, kan det være vanskeligt at få øje på fremtiden.


Er fremtiden blevet tavs?

Sidst i denne måned afholdes Himmelske Dage med temaet ”grib fremtiden”, et tema der blev valgt længe før krigen i Ukraine begyndte. Til anledningen er der skrevet en ny salme af Arne Andreassen. I salmen der hedder ”Strejfet af himlen”, er der blandt andet følgende strofe: ”Tanken er lammet og fremtiden tavs, ingen der skriver på tråden”.


Mon ikke denne strofe er meget beskrivende for mange menneskers oplevelse af tiden. I nutidens dramatik synes fremtiden at være tavs. Men det er næppe virkeligheden. Det er langt snarere tilfældet, at nutidens problemer gør det vanskeligt at høre fremtidens stemme. Men der er en fremtid. Der kommer en ny morgen. I den omtalte salme mærkes fremtiden i følgende strofe: ”Vi er strejfet af himlen, vi bærer den med som et kærtegn og håb for i morgen, som et blafrende lys, der kan skinne i nat og vise os vej til i morgen”.


To mænd og en hel verden

Hvordan fremtiden kommer til at se ud, kan ingen af os vide. Men én ting er sikkert: Fremtidens virkelighed formes i dag. To mænd er bevidste om det. Putin og Zelensky. De vil begge forme fremtiden med de beslutninger, de træffer i dag.

Men de er ikke alene. Vi kan alle være med.

De valg vi træffer i dag i vores hjem, i vores kirker, på vores arbejdspladser og i vores nation får betydning for den fremtid, der kommer os i møde. Fremtiden er ikke uafhængig af nutiden. Tiderne flettes ind i hinanden. Fremtiden vil blive bygget på det fundament, vi lægger i dag.


Fremtidens bold er kastet – grib den

Kampen om fremtiden er i gang. Bolden er allerede i luften. Det gælder om at gribe den, at holde den i hånden, og at bruge den i et samspil med mange andre. Vi ved ikke, hvor lang tid kampen vil vare. Kun den himmelske dommer kender tiden. Vi kender ikke tiden, men vi kender dommeren. Han siger om sig selv: ”Også for fremtiden er jeg den samme”, Esajas Bog 43,13. Han er den der giver os tro på fremtiden.


Til eftertanke

Bibelen har meget at sige om fremtiden. Læs for eksempel Esajas 43,1-44,5. Reflekter over det, du har læst. Engager dig i nuet, og grib fremtiden.15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page