top of page

Store Bededag


”Lad os alle bede” lyder det hver søndag i kirken, mens de fleste glimrer med sit fravær i kirken og måske også i bønnen. Det er ikke alle, der beder. Men i den seneste tid har alle været optaget af Store Bededag, som er blevet tidens varmeste politiske emne.

Hvem havde forestillet sig, at en helligdag kunne få så stor opmærksomhed? Overalt tales der om bededagen. På Christiansborg, i medierne, på arbejdspladserne og i kirkerne.


Gud har vigepligt

Danmarks nye regering var ikke mange dage gammel, da den mødte sit hidtil største stormvejr med forslaget om afskaffelsen af Store Bededag. Der er penge i at afskaffe en helligdag, mener regeringen. Pengene skulle efter planen bruges til at udvide forsvarsbudgettet på baggrund af krigen i Ukraine. Pengene vejer åbenbart tungere end en bededag, der oprindeligt var ment til, at nationen skulle søge Gud.

En af den tidligere regerings ministre udtalte på et tidspunkt, at ”Gud har vigepligt”. Det ser ud til, at den nye regering er af samme opfattelse, selvom den har skrevet i regeringsgrundlaget, at Danmark er et kristent land. En helligdag der kan bruges til at bede om fred og forsoning i verden, må ofres på forsvarets og økonomiens ”alter”.


Modstandsbevægelsen

Forslaget faldt som en bombe både i kirken, i de faglige organisationer og hos oppositionspolitikkerne. Alle følte sig ramt af noget, de ikke ønskede. Fra alle sider blev regeringens forslag mødt med modstand.

Hvem havde nogen sinde forestillet sig, at den politiske opposition, hele fagbevægelsen og kirken skulle blive en fælles modstandsbevægelse i fronten for at bevare en bededag?


Hvad er en helligdag?

Begrundelserne for bededagens bevarelse er naturligvis forskellige. Helligdagene er vigtige fridage, siger fagbevægelsen, mens vi som kirke siger, at helligdagene er vigtige hellige dage.

Hele debatten giver os som kirke anledning til at genoverveje, hvad helligdagene betyder for os. Hvad er meningen med helligdagene? Er de mere end fridage? Er det dage, vi holder hellige? Og hvordan gør vi det?


Lad os alle bede!

Heldigvis er bønnens mulighed ikke begrænset til Store Bededag. Bøn hører nemlig ikke kun helligdagen, men hverdagen til. Derfor: Lad os alle bede! Lad os bede for regering og Folketing. Lad os bede om fred og forsoning i verdens brændpunkter. Lad os bede for Danmark.

81 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page